cześć
[O1] Będę posiadaczem skody octavi 2000 tdi...
Zwiń
X
-
[O1] Będę posiadaczem skody octavi 2000 tdi...
Niedługo stanę sie posiadaczem skody octavii. Sprawa raczej już przesądzona, prezent.
Z tego powodu mam trochę pytań dotyczących przyszłej eksploatacji.
Specyfikacja samochodu, to co wiem:
rocznik 2000
nadwozie kombi
silnik 1.9 tdi ten 110 km, wzmocniony do 130 km
przebieg 370.000 km
wyposażenie: ponoć najwyższe jakie wówczas było, czyli ABS, poduszki, klima, elektryka itd. nie wiem dokładnie, radio i skrzynka na płyty, alufelgi (pewnie 15),... nawet jakieś spryskiwacze na przednie światła.
dodatkowe informacje: auto od pierwszego właściciela, od nowości wykręcił taki przebieg i głównie na trasach. Nie wiem co było wymieniane, ale jest to przyjaciel ojca i wiem, że wszystko jest zadbane i wymieniane na czas, auto nigdy nie było bite, sprzedawca ma też drugą octavie z 2004 roku i tam ma zrobione 300,000 też, czyli ogólnie wiedzie jak należy dbać o te samochody.
Pytania:
Na ile byście wycenili taki samochód?
Jakie czynności podjąć, aby przejechał jeszcze trochę na tym przebiegu?
Na jakie części zwrócić uwagę i ewentualnie szybko wymienić?
Czy opłaca się inwestować w lepsze części, aby dłużej pojedził?
Oleje i on? Jakieś porady, ulepszacze przedłużające żywotność silnika?
itd, ogólnie porady od specow
Dziękuję za ewentualne odpowiedziMateusz wajchę przełóż
-
-
matgar, 20 tys bym dał nie wiecej z racji przebiegu jednak 370 to już nie 170 więc ryzyko że mogą być większe naprawy w razie czego.
Zamieszczone przez matgarNa jakie części zwrócić uwagę i ewentualnie szybko wymienić?Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadomatgar, a czytałeś jakiekolwiek posty na tym forum czy ograniczyłeś się do napisania posta?
polecam:
http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=14
czytałemMateusz wajchę przełóż
Komentarz
-
-
matgar, Skoro prezent to moje gratulację
A tak poważnie przebieg to nie wszystko skoro źródło pewne to będziesz zadowolony ( kolega Arti23, ma przebieg prawie identyczny i hula jak trzeba ) poza tym ja w renówce nakręciłem prawie 500 kkm i płakałem jak mi ówczesne szefostwo zmieniało samochód w Focusie mam nalatane 250 kkm i nic poważnego póki co się nie dzieję .
Tak więc jeśli auto z pewnego źródła i zadbane to będziesz zadowolony.
Zamieszczone przez matgarNa ile byście wycenili taki samochód?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert7820- 22 tys ( zależy czy masz udokumentowaną całą historię auta)
Ile razy rozrząd był robiony ? Jaki olej itpByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Z tego co sie orientuję to wszystko było wymieniane na czas i zgodnie z zaleceniami.
Nie wiem jaki olej niestety.
Przebieg cały udokumentowany i pełna historia wymian, tak mi powiedziano.
Martwi mnie w zasadzie to, że mimo wszystko jest duży przebieg a grzebano coś przy tym silniku (ma 130 km) i nie wiem jaki to ma wpływ na jego wytrzymałość.
hubert78, dzięki za gratulacjeMateusz wajchę przełóż
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matgarMartwi mnie w zasadzie to, że mimo wszystko jest duży przebieg a grzebano coś przy tym silniku (ma 130 km) i nie wiem jaki to ma wpływ na jego wytrzymałość.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Jest podobny wątek z wczorajszego dnia i też kolega ma dylemat nad dużym przebiegiem (trochę mniejszym ale i autko młodsze). Możesz sobie też poczytać.
Czasem się tylko uśmiecham jak ktoś mówi, że okazja - auto np. z Niemiec z 2000r z przebiegiem 150kkm :roll: . A żeby kupić diesla z zachodu z takim przebiegiem to moim zdaniem prawie niemożliwe. Kto kupuje diesla żeby robić 20kkm rocznie???
Ale co najlepsze jest sporo ludzi co w to wierzy. Jasne, czasem się trafi, ale jest to naprawdę rzadkość, a i tak IMO trudno uwierzyć.
Jak szukałem samochodu to trafiłem prawie na "okazję". TDI 90KM z 2001r miał ok. 150kkm, od nowości pierwszy właściciel! Pytam właściciela czemu tak mało ma przejechane. Odpowiada mi, że dziwne to moje pytanie, bo to przecież duży przebieg. Po rozmowie okazuje się że ma do pracy 50km (ponoć czasem dojeżdża firmówką?). Różne historie opowiada. Zerkam przez przypadek w książkę serwisową i co widzę: serwisowany samochód do niecałego roku gdzie ma wpisany przebieg ponad 40kkm! Dla niepoznaki wpis sprzed pół roku z wymiany rozrządu i innych duperel i wpisany 150kkm :roll:
Nic dalej już nie mówiłem, nawet o książce nic nie mówiłem i wróciłem do domu.
Chcesz mieć mały przebieg to kupuj nowy :wink:
Osobiście martwił bym się najbardziej tym modem - jak, gdzie zrobiony i czy nie zmęczył silnika.
W Polsce jest dziwnie: żeby sprzedać samochód to musi mieć mały przebieg bo inaczej się nie sprzeda. Inna sprawa że poza tym, że nie powinno się kręcić liczników, to cena powinna być znacznie niższa za samochody z dużym przebiegiem. Ale co tam 200zł i mamy mały przebieg- mało kto się nie skusi. Na zachodzie tak nie kręcą i dlatego między innymi są takie ceny samochodów, że handlarz przywozi i zarabia na tym sporo, sporo za dużo :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez magartNa zachodzie tak nie kręcą i dlatego między innymi są takie ceny samochodówIt doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Matgar moja niunia ma nalatane 380.000 , auto bylo brane z salonu i powiem Ci ze to nie jest jakis wielki przebieg. Praktycznie auto bezawaryjne, przez 10 lat padlo kilka dupereli ( za łączna kwote 1720 PLN ). Mysle ze motorem nie musisz sie martwic , chyba ze popija oliwe. Jezeli mialbym na cos patrzyc to na :
sprzeglo - u mnie juz sie konczy ale moze to wina przyczepy ops:
turbawka i osprzet - tutaj sam nic nie polookasz ....
Generalnie mysle ze nie masz sie co przejmowac przebiegiem, bo wiesz co masz. Prawda jest taka ze ludzie kupuja octy które maja na budziku 90 tys. 140 tys. i 190 tys. ale te wartosci czesto powinny byc mnożone conajmniej razy dwa :szeroki_usmiechSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phrixMatgar moja niunia ma nalatane 380.000 , auto bylo brane z salonu i powiem Ci ze to nie jest jakis wielki przebieg. Praktycznie auto bezawaryjne, przez 10 lat padlo kilka dupereli ( za łączna kwote 1720 PLN ). Mysle ze motorem nie musisz sie martwic , chyba ze popija oliwe. Jezeli mialbym na cos patrzyc to na :
No nic, pożyjemy zobaczymy
aaa cena też jest atrakcyjna. Znajomy daje zniżkę... 16.000 złMateusz wajchę przełóż
Komentarz
-
-
Edit phrixSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
Komentarz